View Full Version: Internal atau external Wastegate.......

www.ForumSagaUtara.com > Soal Jawab Teknikal Enjin & Wiring > Internal atau external Wastegate.......


Title: Internal atau external Wastegate.......


MiRAge SipUT - October 30, 2009 12:51 AM (GMT)
Setengah teman copy dari PMC.........

Contoh internal wastegate.........
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

External wastegate...........
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

1st

Because the pressure in the cylinder must not go too high to avoid detonation and physical damage, the intake pressure must be controlled by controlling the rotational speed of the turbocharger. The control function is performed by a wastegate, which routes some of the exhaust flow away from the exhaust turbine. This controls shaft speed and regulates air pressure in the intake manifold.

2nd

By spinning at a relatively high speed the compressor turbine draws in a large volume of air and forces it into the engine. As the turbocharger's output flow volume exceeds the engine's volumetric flow, air pressure in the intake system begins to build. The speed at which the assembly spins is proportional to the pressure of the compressed air and total mass of air flow being moved. Since a turbo can spin to RPMs far beyond what is needed, or of what it is safely capable of, the speed must be controlled. A wastegate is the most common mechanical speed control system, and is often further augmented by an electronic or manual boost controller. The main function of a wastegate is to allow some of the exhaust to bypass the turbine when the set intake pressure is achieved. Passenger cars have wastegates that are integral to the turbocharger.

3rd

A noise created on lifting off the throttle in a turbocharged car, commonly described as a chipmunk or a rattlesnake, is often stated incorrectly as being a result of the turbo's wastegate closing.

The noise is in fact the air compressed by the turbo passing back through the compressor wheel of the turbo after the airflow is abruptly halted by the throttle plate closing, called compressor surge. However, in some cases, i.e. where the throttle plate doesn't open fast enough or is set up to only react to high boost, some chatter will remain.

One of the more popular misconceptions about wastegate sizing is; the more powerful the engine, the bigger the wastegate is needed. This guide indicates the right size of wastegate

* big turbo/low boost = bigger wastegate
* big turbo/high boost = smaller wastegate
* small turbo/high boost = smaller wastegate
* small turbo/low boost = bigger wastegate





So memang kena ada wastegate...........

MiRAge SipUT - October 30, 2009 12:52 AM (GMT)
A small turbocharger will provide boost more quickly and at lower engine speeds, but may not be able to provide much boost at higher engine speeds when a really large volume of air is going into the engine. It is also in danger of spinning too quickly at higher engine speeds, when lots of exhaust is passing through the turbine.

A large turbocharger can provide lots of boost at high engine speeds, but may have bad turbo lag because of how long it takes to accelerate its heavier turbine and compressor. Luckily, there are some tricks used to overcome these challenges.

Most automotive turbochargers have a wastegate, which allows the use of a smaller turbocharger to reduce lag while preventing it from spinning too quickly at high engine speeds. The wastegate is a valve that allows the exhaust to bypass the turbine blades. The wastegate senses the boost pressure. If the pressure gets too high, it could be an indicator that the turbine is spinning too quickly, so the wastegate bypasses some of the exhaust around the turbine blades, allowing the blades to slow down.

Some turbochargers use ball bearings instead of fluid bearings to support the turbine shaft. But these are not your regular ball bearings -- they are super-precise bearings made of advanced materials to handle the speeds and temperatures of the turbocharger. They allow the turbine shaft to spin with less friction than the fluid bearings used in most turbochargers. They also allow a slightly smaller, lighter shaft to be used. This helps the turbocharger accelerate more quickly, further reducing turbo lag.

Ceramic turbine blades are lighter than the steel blades used in most turbochargers. Again, this allows the turbine to spin up to speed faster, which reduces turbo lag.

MiRAge SipUT - October 30, 2009 12:52 AM (GMT)
Contoh external wastegate kat Engine L2 Drag........

user posted image

MiRAge SipUT - October 30, 2009 01:16 AM (GMT)
How does a Wastegate work?
A Wastegate is simply a turbine bypass valve. It works by diverting some portion of the exhaust gas around, instead of through, the turbine. This limits the amount of power that the turbine can deliver to the compressor, thereby limiting the turbo speed and boost level that the compressor provides.

The Wastegate valve can be "internal" or "external". For internal Wastegates, the valve itself is integrated into the turbine housing and is opened by a turbo-mounted boost-referenced actuator.

An external Wastegate is a self-contained valve and actuator unit that is completely separate from the turbocharger.

In either case, the actuator is calibrated (or set electronically with an electronic boost controller) by internal spring pressure to begin opening the Wastegate valve at a predetermined boost level.

When this boost level is reached, the valve will open and begin to bypass exhaust gas, preventing boost from increasing.

LeeNz 25 RS - October 31, 2009 08:30 AM (GMT)
apa yg beza internal ngan external wasgate 2??...

MiRAge SipUT - November 2, 2009 11:46 AM (GMT)
Function dia sama je......

Yang membezakan dia design dia dan kelebihan dia je......

Internal - Jenis pintu senang bocor dan tak berape garang dia punya bunyi.....

External - Kebanyakan jenis spring piston bunyi garang giler.........

Function dia sama je....... realese extra pressure dari exjos outlet..........

Dr Atop - November 9, 2009 03:36 AM (GMT)
ADA LAGI BEZA
EXTERNAL - BILA BUKA BONET. ORG MUSTI KATA.. "FUYYO WESGET HKS"

INTERNAL - GANGGUAN KEPADA ORG LEN, CTH MASA V3, LEEN LENA MAMPOIH SMPAI DGR WESGET DIA, KITA XLEH LENA... HE3 :D

SYED
ADA YG BT PAIP KUAR WESGET TU MASUK BALIK KAT DALAM PAIP EKZOS.. PAIP TU PANJANG GAK. SAMBUNG KAT NANAS BWH TUH. PERFORMANCE DIA OK KA X? TP BAU ASAP MMG MSUK DLM KETA LA......

MiRAge SipUT - November 9, 2009 05:26 AM (GMT)
QUOTE (Dr Atop @ Nov 9 2009, 11:36 AM)
ADA LAGI BEZA
EXTERNAL - BILA BUKA BONET. ORG MUSTI KATA.. "FUYYO WESGET HKS"

INTERNAL - GANGGUAN KEPADA ORG LEN, CTH MASA V3, LEEN LENA MAMPOIH SMPAI DGR WESGET DIA, KITA XLEH LENA... HE3 :D

SYED
ADA YG BT PAIP KUAR WESGET TU MASUK BALIK KAT DALAM PAIP EKZOS.. PAIP TU PANJANG GAK. SAMBUNG KAT NANAS BWH TUH. PERFORMANCE DIA OK KA X? TP BAU ASAP MMG MSUK DLM KETA LA......

Ha ha ha ha ha..............

Function dia tetap sama......
Yang pancut luar bunyi dia lebih garang dari yang pancut kat dalam.........
Performance dia lebih kurang je sama............
Tapi yang pakai piping kecil lebih baik pancut luar..........

Kalau yang pancut luar tu konform bau asap kuat........

ahmat - November 9, 2009 07:10 AM (GMT)
kalau pakai wasegate ori atau pun yg dump pipe...
yg best kalau malam2 boleh nampak api keluar kat enjin...
dari bawah keta..

MiRAge SipUT - November 9, 2009 07:32 AM (GMT)
Ye ke ahmat....... Nissan March teman tak nampak pun................
Mungkin tak perasan kot............

ahmat - November 9, 2009 07:43 AM (GMT)
kalau kita bawak memang tak nampak...
penonton boleh nampak...hehehe

mharryz - November 9, 2009 07:54 AM (GMT)
masyukkkkkkkkkkkkk :D

MKMD428 - November 10, 2009 12:57 AM (GMT)
bila dah pakai external wastegate jgn lupa palam actuator...tanak palam pun bole juga..

aku suka palam.. :)

p44autoworks - November 10, 2009 11:46 AM (GMT)
salam semua...mengikut pengalaman saya...

internal wastegate ni..berfungsi dengan aquator....so....kalau nak up boost kow kow....adalah agak bahaya kerana aquator boleh bocor anytime...dan boost plak jadi tak stabil..selalu pomen malaysia ni..ada aje cara nak kasi keras aquator tu..depa modify taruk spring...tapi kat jepun/us memang ada jual aquator aftermarket..so...depa tukar aja...

bab external wastage ni..dia berfungsi secara stand alone...kalau yang buat ext wastegate ni sebelum int wastegate memang depa kena tutup lubang lama...kalau x tutup akan berlaku kebocoran lah...kalau wat selepas .. depa tak tutup...ada pro and contra buat sebelum dan selepas....saya pun x pasti...tapi selalunya orang tengok ruang enjin bay..macam kancil..selalu depa buat selepas...sebab jarak antara tebo pendek dan magnifold ..kalau kete besor selalu buat sebelum..bukan apa...kalau kete besar buat selepas..jadi susah la plak..sebab tebo dok bawah sangat....

tapi for sure..ext wastagate ni selalunya digunakan oleh kaki upboost kow kow sebab depa nak boost sentiasa stabil...tapi sekarang ni wastegate dah murah...so..ramai yang beli sebab nak wayang dan sebagainya..... :)

MiRAge SipUT - November 11, 2009 12:38 AM (GMT)
Yang murah biasanya tak tahan lama.............
Selang 3-4 bulan pakai dia dah tak menjerit..........
Biasanya yang pakai xternal wasgate nie untuk yang main high boost......
Terpulang kepada si pemakainya.........

p44autoworks - November 11, 2009 02:07 AM (GMT)
betul tu bro....skang ni dah macam macam imitation kuar.......

MiRAge SipUT - November 11, 2009 03:17 AM (GMT)
Ye laaa sekali pandang macam ori punya........
Harga pulok dalam RM150-RM300 je.........
Yang ori RM600-RM1500...........

p44autoworks - November 11, 2009 03:49 AM (GMT)
Tial paling bersepah lah...bukan tial lagi dah..SIAL :ph43r:

mharryz - November 11, 2009 04:44 AM (GMT)
uhhuhu. seb bek aku blum bermimpi untuk buh menatang tu........ dapat buh d/pipe pun dah ok.... prapppppppppp prappppppppp...




waa sekarang sudah ada 4 otai convert dalam FSU nihh.. byk info dan tip boleh share..


-ahmat
-syed
-MKMD
-P44autoworks


gud job brotherssssssssssssssssss

MiRAge SipUT - November 12, 2009 12:31 AM (GMT)
Teman masih belajor lagi...................

p44autoworks - November 12, 2009 02:29 PM (GMT)
saya bukan otai bro..baru jek dok belajar bro....

kaybdu - November 12, 2009 03:37 PM (GMT)
gud info bro....

aku baru nak daftar masuk blajar... :) :D

LeeNz 25 RS - November 12, 2009 05:29 PM (GMT)
masyukk... :lol:

palito_cabana7411 - November 13, 2009 07:18 AM (GMT)
marbelesss depa nih!! ;) ;)

MiRAge SipUT - November 16, 2009 01:02 AM (GMT)
Hang lagi marbeles pali..... Dah berkali-kali tukar engine............
Alangkah bestnya kalau banyak duit macam pali............

MKMD428 - November 16, 2009 02:54 AM (GMT)
QUOTE (mharryz @ Nov 11 2009, 12:44 PM)
uhhuhu. seb bek aku blum bermimpi untuk buh menatang tu........ dapat buh d/pipe pun dah ok.... prapppppppppp prappppppppp...




waa sekarang sudah ada 4 otai convert dalam FSU nihh.. byk info dan tip boleh share..


-ahmat
-syed
-MKMD
-P44autoworks


gud job brotherssssssssssssssssss

ayark....aku tersenarai jugak ke..

MiRAge SipUT - November 17, 2009 12:55 AM (GMT)
QUOTE (MKMD428 @ Nov 16 2009, 10:54 AM)
QUOTE (mharryz @ Nov 11 2009, 12:44 PM)
uhhuhu. seb bek aku blum bermimpi untuk buh menatang tu........ dapat buh d/pipe pun dah ok.... prapppppppppp prappppppppp...




waa sekarang sudah ada 4 otai convert dalam FSU nihh.. byk info dan tip boleh share..


-ahmat
-syed
-MKMD
-P44autoworks 


gud job brotherssssssssssssssssss

ayark....aku tersenarai jugak ke..

Miker diantara otai yang lama pakai turbo...........

syam sensei - April 8, 2010 02:26 AM (GMT)
hurmm..

internal wastegate ni OEM seme turbocharged engine mmg kena ader..
dan biasalah kalau dah OEM maknanya ader limitation la..

kalau dah spesis asyik floor jerk mmg reban lah jugak :lol:
so nak selamat (bukan laju yer) tutup yang lama dan guna external wastegate..

normally datang sepasang skali ngan banana..in which surely akan dirasakan kenikmatanya :D ..tapi nak kena ingat wastegate itself wont increase the horsepower..ini nanti ader yang masyuk wastegate jerk terus dyno :D ..boleh jugak tapi lupakan hp..tgk torque

wastegate nie lebih untuk kelancaran n keselamatan hardware yang lain, mcm turbine, and surely kalau betul konsep dan cukop ramuanya pastilah melajukan.. :ph43r:

Herry Navy - April 10, 2010 07:13 AM (GMT)
FUHHHHH...BEST NIH DGR CITA TTG INT/EXT WASTEGATE..

SAPA2 ADA ILMU NI BOLEH KONGSI SAMA2..

Aidil LFCO - April 11, 2010 05:41 AM (GMT)
nie kena belajar...betoi2..




* Hosted for free by zIFBoards